TESTAMENTEN OPSTELLEN
Nog niet eens zo heel lang geleden was in Nederland het gezin de hoeksteen van de samenleving. Een gezin dat meestal bestond uit een man en een vrouw met twee of drie kinderen, allen geboren uit datzelfde huwelijk.
In de generatie daarvoor was dat wezenlijk niet echt anders, met als enige verschil dat uit dat huwelijk soms zeven of acht kinderen werden geboren. Allemaal heel keurig, met soms in het familieboekje een piepklein barstje in de vorm van een mysterie. Het laatstgeboren kind was dan misschien wel stiekem eigenlijk een kleinkind.
Met mijn Surinaamse achtergrond schrik ik niet zo heel snel van ‘shame and scandal in the family’, want in Suriname was het gezin door historische keuzes nooit echt de hoeksteen van de samenleving. Dat is een heel ander verhaal waar ik desgewenst met alle liefde een andere keer meer over vertel.
VERANDERDE RELATIES
Nu beperk ik mij tot Nederland en de veranderingen in Nederland. Want wat is er dan eigenlijk veranderd?
Wel, om maar een paar zaken te noemen: adoptie komt steeds vaker voor, echtscheidingen zijn de normaalste zaak van de wereld, samengestelde gezinnen ontstaan door tweede en derde huwelijken, gezinsleden wonen verspreid over verschillende landen, mensen van hetzelfde geslacht trouwen met elkaar en krijgen of adopteren kinderen, mensen veranderen van geslacht, kinderen worden verwekt door een zaaddonor, ziekten als Alzheimer komen steeds vaker voor, vergrijzing neemt toe.
Het advies is om testamenten op te stellen om juridische consequenties goed te regelen.
VERANDERINGEN IN JURIDISCHE VERHOUDINGEN EN WAT WIJ ER VAN MERKEN
Steeds vaker zijn er vragen die duidelijk maken dat door al deze veranderingen, onduidelijk is hoe zaken juridisch uitwerken.
Een greep uit vragen die wij krijgen:
Moet ik testamenten opstelllen als ik niet wil dat de kinderen van mijn partner ook van mij erven?
Erven de stiefkinderen van mijn kinderen ook van mij? Erven mijn schoonkinderen ook van mij als ik een uitsluitingsclausule in mijn testament heb?
Is de dochter van mijn ex-partner ook mijn stiefkind?
HOE IS DE WET INGERICHT?
Wat is een uitsluitingsclausule en moet ik daar zelf iets voor regelen?
Hoe werkt de wettelijke verdeling en wie mag de wettelijke verdeling maken?
NOTARIËLE AKTEN
Dertig jaar geleden was in negen van de tien besprekingen over testamenten, huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten e.a., het advies min of meer hetzelfde.
Tegenwoordig is het advies in alle tien besprekingen die wij hebben, soms tien keer verschillend.
De keuzes staan nog steeds onder invloed van fiscale gevolgen, maar lang niet altijd zijn dat de belangrijkste aandachtspunten. Minstens net zo belangrijk is voor testamenten die wij vandaag de dag opstellen, hoe het vermogen overgaat, op wie het vermogen overgaat, voor welke delen en in welke vorm.
JURIDISCH ADVIES
Ingewikkeld? Zeker wel, ook voor ons notarieel juristen in het algemeen. Voor mij, als notarieel jurist bij SNK | QA, vooral interessant en intrigerend.
De dankbaarheid die ik vaak van klanten ontvang voor de rust en duidelijkheid die zij na een gesprek met mij zeggen te ervaren, geeft mij de energie en vleugels.
Ik hoop in een persoonlijk gesprek advies te geven waar u veel aan kan hebben!
Neem direct contact op.