Skip to main content

WAT JE KUNT REGELEN VOOR DE RELATIE

Huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract? Samenwonen, een geregistreerd partnerschap of trouwen? Dat zijn de drie smaken en het is handig om te weten wat de verschillen zijn en waarom je voor het één of juist voor het ander kiest.
Uiteraard spelen emotionele redenen hierbij een grote rol, maar het is ook goed om de juridische verschillen te kennen.

NOTARIELE AKTEN

Alle drie samenlevingsvormen hebben hun eigen (notarieel) contract.
Als je samenwoont is het samenlevingscontract het contract waarin afspraken worden vastgelegd, voor het geregistreerd partnerschap zijn dat de partnerschapsvoorwaarden en voor het huwelijk de huwelijkse voorwaarden.

HET VERSCHIL TUSSEN SAMENWONEN EN TROUWEN OF EEN GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Partnerschapsvoorwaarden en huwelijkse voorwaarden moeten altijd in de vorm van een notariële akte en het is o.a. om fiscale redenen (erfbelasting) en pensioen nodig ook het samenlevingscontract op te nemen in een notariële akte.
In alle drie akten kan je onder anderen afspraken opnemen over hoe je de kosten van de huishouding met elkaar zal delen. Tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap bestaat juridisch nauwelijks verschil.

Tussen huwelijksvoorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) en het samenlevingscontract wel. Het samenlevingscontract verandert niets aan wie eigenaar is van wat, maar je kunt er wel bepaalde afspraken voor maken.

In huwelijkse voorwaarden (en partnerschapsvoorwaarden) kan je opnemen dat je bezittingen en schulden gaat delen of juist niet. Misschien wijk je dan wel helemaal af van wat volgens de wet zou gelden en dat mag.

GEMEENSCHAPPELIJK VERMOGEN NA HUWELIJK OF GEREGISTREERD PARTNERSCHAP

Om te weten of het eigen vermogen (misschien wel een huis) gemeenschappelijk wordt als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, speelt een rol:

Wanneer je bent getrouwd of het geregistreerd partnerschap bent aangegaan

  • In Nederland getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan vóór 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te hebben gemaakt bij de notaris, betekent dat de partners al hun bezittingen en schulden 50/50 delen.
  • In Nederland getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan na 31 december 2017 zonder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te hebben gemaakt bij de notaris, betekent dat de partners alle bezittingen en schulden die zij na het huwelijk of partnerschap verkrijgen 50/50 delen.

Waar je bent getrouwd of het geregistreerd partnerschap bent aangegaan

Buiten Nederland getrouwd en op dat moment ook woonachtig in het buitenland zonder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te hebben gemaakt bij de notaris? Dat kan belangrijk zijn voor de vraag hoe bezittingen en schulden worden gedeeld.

SNK | Quality Assistance geeft precies dat advies en geeft inzichten over wat kan of misschien zelfs moet worden geregeld om de eigen situatie zo te regelen dat het goed voelt.

In een bespreking met een notarieel jurist bij SNK | QUALITY ASSISTANCE, krijgt u precies die informatie die nodig is, om doelgericht naar een notaris te kunnen om de akte(n) op te laten stellen.
Neem contact met ons op voor een afspraak.

Laat u niet verrassen op het verkeerde moment en wees voorbereid!

DE NOTARIS

De akten worden altijd bij de notaris getekend. Ik hoop persoonlijk te mogen adviseren in een gesprek waar u veel aan zal hebben!

Nasreen

Benieuwd wat SNK | Quality Assistance voor u kan betekenen?

Vraag vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek aanVraag een adviesgesprek aan
Nasreen Karamat Ali

Author Nasreen Karamat Ali

More posts by Nasreen Karamat Ali